Lieven Herreman

Ingrid Deuss Gallery presenteert vanaf 7 september – 28 oktober een tentoonstelling met werk van de Belgische fotograaf Lieven Herreman.
Provinciestraat 11, 2018 Antwerp more info

Schermafbeelding 2017-08-30 om 16.41.57.png
Schermafbeelding 2017-08-30 om 16.40.13.png

Herreman beschrijft hieronder zelf de essentie van zijn werk en de tentoonstelling:

“Het maken is een obsessionele bezigheid, maar mijn obsessies gaan uiteenlopende en tegenstrijdige kanten uit. Donker en klaar spelen met elkaar als goede vriendjes.
De dualiteit van alles wat bestaat is onvermijdelijk, maar ook de ontmoeting én ook de toelating.

Zo is zowel volheid als leegte, zowel teveel als gebrek een belangrijk focuspunt. Het beeldende maar ook het destructieve van het beeld leidt tot deze foto’s, of zijn het objecten? Het beeld willen maken en het erna vernietigen lijkt me lachen met mezelf. Het tonen en verbergen. Het toont wat je niet ziet, en wat je ziet is slechts een excuus.

De liefde voor de mens, in het lichaam van een vrouw. Het lichaam van een vrouw die het huis is van de geest en van gevoel. Het huis dat het gevoel heeft van een geest. Een geest die alle emoties en kronkels kan produceren, zoals twijfel en boosheid, onhechting en onverschilligheid maar ook woede en opstandigheid. Ik zoek een verbondenheid met de persoon, de ziel en het gevoel, ik wil innerlijk kijken, ik ben onmenselijk nieuwsgierig, een onvoltooid verlangen drijft me in het maken, daar waar nooit een verzadigingspunt zal worden bereikt. Ik wil snuisteren, zelfs snuffelen maar nooit verfraaien. Ik heb een gedeelde liefde met het instinct. Ik wil weten, maar niet uitdrukkelijk, ik wil vooral ruimte voor mijn ingebeelde projectie.

Het destructieve van het beeld wordt gecombineerd met een vernietigende benadering van de foto. Het beeld verdwijnt en wordt weer opgegraven en krijgt een nieuw bestaan. Er komt een laag boven van diepte en oppervlakte. Het is als wandelen in een rivier met verschillende hoogten. Deze fotografie is vooral een activiteit en het resultaat is wat overblijft, een schim.”

Schermafbeelding 2017-08-30 om 17.15.54.png
Schermafbeelding 2017-08-30 om 17.17.57.png

Lieven Herreman (°1956, Oudenaarde) studied photography at the KASK, Gent.
He works for 33 years as an independent photographer.
Within his own work he explores the limits of photography, both mental and physical.
He teaches at the “Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten” in Gent.

BOOKS
ALS OF ER IETS TE KIEZEN VALT, Gent, augustus 2017
DÉESSES FRAGILES, Gent, april 2013
LYMPHOMA, Gent, 29 mei 2007

Schermafbeelding 2017-08-30 om 17.15.34.png
L1030279.jpg
peter van wijnaerdeevent, agenda